петак, 11. октобар 2013.

ИГУМАН ЕВМЕНИЈЕ - О ЉУБАВИ ПРЕМА ДЕЦИ


Деци је потребна непрекидна река безусловне љубави, подршке и прихватања од стране њихових родитеља. Управо им та љубав помаже да схвате и осете недокучиве хоризонте Божанске љубави. Љубав Божија и љубав родитељска су кључни захтев здравог сазревања детета. „Ако љубимо једни друге, Бог у нама пребива, и љубав се Његова показала савршеном (1 Јн. 4,12). И ми смо познали и поверовали у љубав коју Бог има према нама. Бог је љубав, и који пребива у љубави, у Богу пребива и Богу њему(1 Јн. 4,16).

Ако деца нису добила љубав, она је траже целог свог живота. Сваки дан говорите својој деци да их волите, како речима, тако и поступцима. Дарујте им контакт очију пуних љубави, топао физички контакт и концентрисану пажњу. Проводите заједно с њима много времена, шетајте с њима, идите у биоскоп, на путовања, и, што је могуће чешће, доручкујте, вечерајте и ручајте с њима. Ништа тако не сведочи о нашој љубави према Богу као то што Му свакодневно посвећујемо наше време. Ништа друго не говори деци о нашој љубави према њима тако јасно као то што им посвећујемо своје слободно време. Створите својој деци атмосферу која доприноси њиховом растењу и развоју. Реците им да верујете у њих. Цените њихово мишљење и подстичите њихов допринос у решавању породичних питања. Поступајте према њима с поштовањем и она ће се осећати достојним људима.  
Памтите да сте за вашу децу узор правилног понашања у овом свету. Ваше ће дете, свесно или несвесно, тежити да буде онакво какви сте ви, и понашаће се према другим људима на исти начин као што сте се ви према њему понашали. Ако се са својим дететом понашате с добротом, стрпљењем, љубављу, поштовањем и одобравањем, ваше дете ће израсти као активна личност која је себе остварила. Ако ваш живот буде протицао у присуству Божијем и Бог у вашој представи био Отац који воли, а не захтевни и стро-ги судија, ваша ће деца једноставно и безусловно прихватити ваше виђење, а њихов хришћански живот ће бити природан и чист као изворска вода.

Нема коментара:

Постави коментар