понедељак, 21. октобар 2013.

СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ - ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ

Деца су као двренарија
Не бојте се за децу која су од малена отхрањена у поштовању. И да малчице измакну са пута, због свог узраста, због искушења, вратиће се на прави пут. Она су као дрвенарија коју смо премазали уљем, па се на њу не хвата трулеж.
Деца треба да се кале
Своју децу од најмањих ногу треба да научите да се кале, да раде, да буду мужевна. И дечаке и девојчице. И девојчице треба да буду племените, да буду храбре. Треба да раде кућне послове од малена, јер већина родитеља размази своју децу, па касније у животу бивају несрећна.
Ситне грешке су као млади кромпирићи
Родитељи треба духовно да помажу своју децу док су мала, јер су тада њихове грешке мале и лако се могу искоренити. Оне су као млади кромпирићи само мало да их загребеш и оне се љуште. Али чим остаре мораш да узмеш нож да би их очистио и ако има по неко црно окце, мораш да засечеш дубље. Ако деца од малена добијају помоћ и испуне се Христом, биће увек уз њега.
Од када деца примају утицаје
Деца још у колевци "снимају" родитеље. "Копирају" све што чине одрасли и бележе на својој празној касети. Зато родитељи морају да се боре да одсеку своје страсти.
Не присиљавајмо много своју децу
Неки родитељи много прекоравају своју децу и то пред другима! Као да имају некакву мазгу, па је зауздану воде да иде право напред. Држе поводац у руци и кажу: "Само ти корачај слободно!"
Не треба превише да навијамо сат
Данас и млади и стари на овоме свету живе као у лудници. Зато је неопходно много трпељивости и много молитве. Много деце да нас добијају мождани удар. Сат је малчице покварен, а и родитељи га навијају мало превише, па опруга пуца. Потребно је расуђивање, једном детету треба више навијања, другом мање.

1 коментар:

  1. Svaka reč je na mestu... ako ne znamo koga da poslušamo u vaspitavanju dece, onda se obratimo ovako velikim duhovnicima zas savet i sigurno nećemo pogrešiti, jer ljudi koji su stalno sa Bogom i u molitvi i svojim načinom života, daće nam najbolji i najpametniji savet za pravilno odgajanje dece!

    ОдговориИзбриши