недеља, 15. јун 2014.

СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ - ЗАГЛУШЕНА САВЕСТ

- Старче, некада ми кажу: "Та страст скривена је у твојој подсвести, и зато је ниси свесна." Како да је постанем свесна?
- Ако мало обратиш пажњу, видећеш да се, иако тврдиш да је код тебе све у реду, ипак не осећаш добро. Зато тебе треба духовно испитати. Када се човек не осећа добро, има неки телесни проблем и томе слично, врше му микробиолошка испитивања, шаљу га на скенер како би пронашли одакле долазе те тегобе. Ако приметиш да је у теби напетост а не мир, знај да у теби има нешто што није како треба, и то треба да пронађеш како би се исправила. Рецимо, учиниш неки грех; секираш се због тога, али се не исповедиш. После неког времена деси ти се нешто лепо и ти осећаш радост. Та радост прекрива муку коју си осећала због учињеног греха, и мало-помало ти на грех потпуно и заборављаш. Више га не примећујеш, јер га је радост забашурила.
Радости прекривају грехе, и они падају све ниже, све дубље, али и изнутра делују. Тако човек, газећи своју савест, почиње да огрубљује; на његово срце лагано се хвата прљавштина. А после ђаво за све грехе и пропусте налази оправдања: "То није ништа, то је нешто сасвим природно." Међутим, човек нема мира, јер напетост дела негде из дубине. Он је узнемирен, и у њему нема мира. Живи у сталној напетости. Мучи се. Не зна шта му је, јер су му греси - забашурени. Не схвата да страда зато што је сагрешио.
- Старче, може ли неко да помогне таквом човеку ако му укаже на узрок његовог страдања?
- Пази, треба бити обазрив, јер када човек стави ствари на своје место, савест се буди и почиње да га изобличава. И ако се не смири, може да падне у безнађе, јер нема снаге да поднесе истину. Али ако се смири - то ће му помоћи.
- Старче, постоје ли људи који су рођени са отврдлом савешћу?
- Не, не постоје људи рођени са таквом савешћу. Бог није створио отврдлу савест. Али када човек забашурује своје грехе, на његову савест се мало-помало хвата каменац и она тако престаје да га изобличава.
- Такав човек постаје "самоуправан", ствара неке своје законе?
- Да, то је страшно.
- Да ли је то прелест?
- Него шта! То је прелест.

Нема коментара:

Постави коментар