понедељак, 25. август 2014.

СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ - КРАТКЕ ДУХОВНЕ ПОУКЕ 261-270

261.   Кад неко созерцава виђење, било да је оно од Бога или од ђавола, он га гледа очима своје душе."
262.   "Кад човек умире у покајању и одлази у рај, он као да се налази у аутобусу док споља јуре пси (тј. нечисти духови) и реже, али не могу омести његово путовање нити га могу спречити."
263.   "Када човек Христов живи Христом, он се, ма где се налазио, осећа као да је у рају. Замислите да је и у аду са Христом као у рају. Човек Христов се моли да га Бог истера из раја и да на његово место доведе некога ко је у аду. Ђаво би се, и да га у рај настаниш, истог часа осетио као да је у паклу."
264.  "0 душама које напредују у духовном делању старац је говорио да су оне "као радар који хвата духовна догађања".
265.       "Сви ми учествујемо на такмичењу. Неки играју и такмиче се на стадионима и трговима, неки се играју лоптом и добијају пехаре и награде. Потребно је да свако од нас напуни пехар свог такмичења врлинама и добрим поступцима и да буде спреман да га, тако напуњеног, принесе Богу."

266.       Старац је једном познанику написао следеће о духовном животу: "He знам да ли си купио авву Исаака Сиријског ("Подвижничка слова")? Та књига ће ти много помоћи, али је неопходно да је изучаваш мирно и постепено, како би усвојио храну. Исто тако, и целокупна манастирска атмосфера помогла би ти да се навикнеш на духовни живот а пре свега на личну молитву. To би ти дало духовно спокојство које покушаваш да достигнеш у журби. Осим тога, твори непрестану молитву и постепено прелази на умну, која чедо сједињује с Оцем."
267.       Старац је једном познанику написао: "Од тебе желим само једно: да Богу повериш све оно што се с људске тачке гледишта тешко може извршити, и бићеш избављен од жалости и страдања. Поверење у Бога изражава се непрестаном молитвом. Тад ћеш имати и унутрашњи и спољашњи мир."
268.       Једном је неки младић упитао старца да му каже где је срећа - с Христом или у свету с његовим задовољствима, а старац му је одговорио: "Знаш ли како је кад не видиш којем се светитељу помен слави сутра, и он ти се јави током ноћи и разговара с тобом, а сутра читаш његово житије у црквеним књигама?"
269.       "Кад Христос види да се неко подвизава али да не добија људску помоћ, онда долази Он Сам и помаже."

270.          "Христос куца на срце а ђаво на мозак."

Нема коментара:

Постави коментар