четвртак, 13. фебруар 2014.

СВЕТИ СЕРАФИМ САРОВСКИ - ИМАЈМО РАДОСТАН А НЕ ЖАЛОСТАН ДУХ

Да бисмо сачували мир душевни, треба да од себе одгонимо униније и да настојимо да имамо радостан дух а не жалостан дух, по речи Сираховој: “Печал многе уби и од ње нема користи !” (Сирах 30, 25).
Када је човек у великој оскудици што се тиче ствари потребних телу, тешко је победити униније. Ово се, наравно, односи на слабе душе.
За очување душевног мира треба такође на све начине избегавати осуђивање других. Неосуђивањем и ћутањем се чува мир душевни: када се човек налази у таквом настројењу, добија божанствена откривења. А да бисмо се избавили од осуђивања, треба на себе пазити и ни од кога не примати узгредне мисли и бити за све мртав.
Ради сачувања душевног мира треба чешће улазити у себе и питати се: где сам ја ? При томе треба пазити да телесна чула, особито чуло вида, служе унутарњем нашем човеку и не развлаче душу чулним предметима: јер, благодатне дарове примају само они који имају унутарње делање (молитвено стражење) и бдију над душама својим.
Када се, пак, човек, стара да има срце смирено и да мисли чува у миру, тада све замке непријатељеве остају неделотворне, јер где је мир помисли, тамо почива Сам Бог. “У миру је”, казано је, “место Његово”.

Нема коментара:

Постави коментар