петак, 7. март 2014.

СВЕТИ ЈОВАН КРОНШТАТСКИ - О МОЛИТВИ

Бог нам је подарио постојање као највећи дар благости. И пошто смо отпали од Њега и из живота пали у смрт, Он нам је ради препорода и привођења животу подарио Сина свога. Стога су мала сва друга добра која иштемо од Њега у молитви (тј. у првим искреним речима вере), чак и ако су нам суштински неопходна. Осим тога, ми смо без оправдања уколико сумњамо да ћемо их молитвом добити од Бога. Право је рекао Спаситељ: Иштите, и даће вам се (Мт.7,7).

  У свету сујете, у прељуботворном и грешном свету непрестано и често неприметно мољац и рђа квари наше душе и тела, те мислени лопови поткопавају и краду добра душе, тј. праведност и мир и радост у Духу Светом (Рим.14,17). Које је поуздано средство против непрестаног кварења грехом, против мислених лопова? Молитва покајања и вере. Она оживљава и васкрсава нашу душу, која је иструлила у преварним пожудама, те прогони мислене лопове. Она је за њих бич, а за нас - извор силе, живота и спасења. Слава Господу због тога. Молитва нас чува и избавља од греха. Са молитвом вере се живи добро. Јер, у молитви живимо са Господом, који је онима који ишту обећао сва добра: Иштите и даће вам се; тражите и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се. Јер сваки који иште прима; и који тражи налази; и који куца отвориће му се (Мт.7,78). Слава, Господе, твојим свеистинитим речима! Господе, дај свима који кроз моју недостојност ишту од тебе разноврсна добра по молби срца њихових. Амин. Нека буде!

Уколико хоћеш да Господ твојој молитви брзо подари срдачну веру, постарај се да од свег срца све искрено говориш и делаш са људима и да према њима никако не будеш лицемеран. Када постанеш искрен и поверљив према људима, Господ ће ти дати отвореност и искрену веру и у односу према Богу. Молитву онога ко није отвореног срца према људима Господ тешко прима, дајући му да осети да је неискрен у односу према људима, услед чега не може да буде потпуно искрен ни у односу према Богу без душевног страдања.

Човек стално гине од греха. Стога му је неопходан стални свакодневни Спаситељ. [Његов] Спаситељ јесте Исус Христос, Син Божији. Ти му једноставно завапи у унутрашњости са живом, јасновидом вером у спасење и Он ће те спасти. Он је мене на тај начин чудесно спасао безброј пута. То спасење је било очигледно као што очигледно у тамницу долази избавитељ и изводи затвореног и закључаног. Свештеник сам треба да окуси и силу вере, и сладост молитве, и опроштај грехова. Он треба да осети када је она безуспешна и да осети када га сналазе душевне туге и благодатне утехе. Тека тада он у молитви Богу за верне може да каже: "Подари им добро које свагда дарујеш мени недостојном". Он све треба да иште на основу властитог искуства.

Родитељи и васпитачи, са свом брижљивошћу чувајте своју децу од ћудљивости. Иначе ће деца брзо да забораве цену ваше љубави, да заразе своје срце злобом и да рано изгубе свету, искрену и пламену љубав срца. Најзад, по достигнућу пуног узраста, они ће горко зажалити што су их у младости сувише много мазили и повлађивали ћудљивости њихових срдаца. Ћудљивост је клица срчане кварежи, рђа срца, мољац љубави, семе злобе и гадости пред Господом.

Нема коментара:

Постави коментар